Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Maria Callas - The Opera Queen


"…Ξέρεις, είναι πολύ παράξενο συναίσθημα να είμαι ζωντανός μύθος, ενώ βρίσκομαι ακόμη στη γη. Ίσως θα ήταν καλύτερο αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θαυμάζουν τη φωνή μου, αποφάσιζαν να με θεωρούν αθάνατη μετά το θάνατό μου. Αν γινόταν αυτό θα καθόμουν πάνω σε κάποιο σύννεφο, θα κοίταζα κάτω και θα απολάμβανα το θέαμα αντί να κάθομαι και να ανησυχώ αν θα καταφέρω να βγάλω τις ψηλές μου νότες…" Μαρία Κάλλας





Την είπαν φωνή του αιώνα, ντίβα και ζωντανό Μύθο… Λένε πως λάτρευε τα παιδιά κι όμως δεν στάθηκε τυχερή …Το όνομά της Μαρία Άννα Καικιλία Καλογεροπούλου, ο κόσμος ολόκληρος την γνωρίζει σαν Μαρία Κάλλας

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη (1923) και πέθανε σαν σήμερα στο Παρίσι (1977), Ελληνίδα που ήρθε κι έφυγε εκτός συνόρων, η Μαρία Κάλλας, καθόρισε στο νου μας την έννοια του πηγαίου ταλέντου, του πείσματος, της κομψότητας και της μοναχικής κορυφής.

Στα 14 της γυρίζει μαζί με τη μητέρα της και τη μεγαλύτερη κατά 6 χρόνια αδερφή της στην Αθήνα, όπου η καταπίεση της «άχαρης» Μαρίας ξεκινά για τα καλά. Στην περίοδο της Κατοχής αναγκάζεται από την ίδια τη μητέρα της να τραγουδά στο διαμέρισμά τους για Ιταλούς και Γερμανούς, με αντάλλαγμα τρόφιμα και γλυκά που τότε σπάνιζαν για τη «λιχούδω» Μαρία. Δεν συγχώρησε ποτέ τη μητέρα της, πάντα έλεγε πως της στέρησε την παιδική της ηλικία.
Το ταλέντο της ήταν υπεράνω όλων και θα την οδηγούσε στην κορυφή ό,τι κι αν γινόταν. Έτσι έγινε. Πηγαίνει στην Ιταλία, όπου ξεκινά για τα καλά ο θρίαμβος. Εκεί γνωρίζει και παντρεύεται το 1949 το βιομήχανο Μενεγκίνι, τον άντρα που την αγάπησε πολύ ουσιαστικά και την έμαθε όσο κανείς. Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 είχε φτάσει τα 95 κιλά. Ο μουσικός της μέντορας, Σεραφίν, την ανάγκαζε να ζυγίζεται πριν και μετά τα γεύματά της για να της δείξει πως ξέφευγε. Ξεκίνησε πολύ αυστηρή διατροφή και μια σειρά από μασάζ-ηλεκτροσόκ για καύση λίπους που ήταν αρκετά επώδυνα. Με τη βοήθεια του συζύγου της και με επίμονη κι επίπονη δουλειά, μεταμορφώθηκε σε κύκνο και ξεπέρασε την παχυσαρκία. Ζει την αποθέωση, δεν τραγουδάει απλά καλά, δεν παίζει απλά καλά, μα γίνεται απόλυτα ο ρόλος της κάθε ηρωίδας.
Δέκα χρόνια αφιέρωσε στον Μενεγκίνι κι άλλα τόσα στον Ωνάση που τη σαγήνευσε και την έκανε ότι ήθελε. Τον πρώτο άντρα της ζωής της τον όριζε, ο δεύτερος την όριζε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο Ωνάσης της ζήτησε να κόψει τα μαλλιά της που τόσο αγαπούσε και το έκανε. Ο κότσος σινιόν που πλέχθηκε με τα μαλλιά της από τον κομμωτή της στο Παρίσι, αποτελεί έκθεμα σήμερα και βρίσκεται στα χέρια συλλέκτη. Ένα μυστικό που πλέον έχει αποκαλυφθεί είναι πως γέννησε το νεκρό γιο του Ωνάση το Μάρτη του 1960 και τον έθαψε με άκρα μυστικότητα. Ήθελε να τον παντρευτεί μα η Τζάκι Κέννεντι πήρε τελικά αυτόν το ρόλο.
Πρόσφατα διαπιστώθηκε πως έπασχε από μία εκφυλιστική μυοασθένεια που έβλαπτε σιγά σιγά τη φωνή της και τα κορτιζονούχα φάρμακα που λάμβανε, επηρέασαν τελικά και την καρδιά της. Η diva έφυγε από ανακοπή και αποτεφρώθηκε. Μυστήριο αποτελεί ακόμα η κλοπή της τέφρας της η οποία «εμφανίστηκε» ως δια μαγείας μετά από ένα χρόνο και σκορπίστηκε δύο χρόνια μετά το θάνατό της στο Αιγαίο.

Μία γυναίκα που με την τέχνη της άγγιξε τα όρια του μύθου και με τη ζωή της την τραγικότητα των ηρωίδων που τόσο αγάπησε.
"Είναι παράδοξο αλλά σήμερα στην κορυφή μίας καριέρας που μπορώ να τη θεωρήσω λαμπερή και που μου έφερε μεγάλη φήμη, κοιτάζω ακόμα γύρω μου και αναρωτιέμαι. Τι συμβαίνει; Πού είναι η αλήθεια; Πού είναι η πραγματικότητα;"

Με μεγάλη χαρά αναμένεται η εγκαινίαση του μουσείου «Μαρία Κάλλας» στη Μητροπόλεως. Μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο ένα μουσείο για την Κάλλας κι αυτό βρίσκεται στην Αργεντινή.

The Life of Maria Callas: an animated journey through her life, loves and art


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου