Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Νέες δηλώσεις Clooney για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα


Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο George Clooney τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα και, από το Λονδίνο, ζήτησε να γίνει ανοικτή συζήτηση για το θέμα!

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη άγγιξε ένα ευαίσθητο νεύρο της Βρετανίας, λέγοντας ότι τα 2500 ετών γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έκανε έκκληση για «μια ανοιχτή συζήτηση» για την τύχη των αρχαίων διαζωμάτων, τα οποία είχαν κλαπεί από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν πριν από 200 χρόνια.

Τόσο το Βατικανό όσο και το Μουσείο Πολ Γκετύ έχουν επιστρέψει κομμάτια που είχαν αποσπαστεί, είπε ο Κλούνεϊ, θέτοντας το ερώτημα «κατά πόσο ή όχι ένα έργο τέχνης θα πρέπει να βρίσκεται στο αρχικό του περιβάλλον».
«Υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που τα κοιτάς και σκέφτεσαι ότι το πιο σωστό θα ήταν να ανήκαν στο αρχικό σύνολο», δήλωσε ο Κλούνεϊ.
Το Βρετανικό Μουσείο, χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι τα γλυπτά «αποτελούν μέρος της κοινής κληρονομιάς του κόσμου, η οποία ξεπερνά τα πολιτικά σύνορα» και είναι καλύτερο να βρίσκονται στο Λονδίνο, όπου το κοινό μπορεί να τα δει δωρεάν.

Ο Κλούνεϊ, που σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί στην ταινία “The Monuments Men”, είπε ότι δεν είχε σκοπό να προκαλέσει καταιγίδα, όταν απάντησε σε ερώτηση από τη δημοσιογράφο Ελίζα Χριστοδουλίδη, σχετικά με τα γλυπτά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Και πρόσθεσε ότι τον αντέκρουσαν λέγοντάς του ότι σαν Αμερικανός που είναι δεν μπορεί να καταλάβει καλά αυτά τα ζητήματα.
 «Αυτό δεν στέκει σαν απάντηση και δεν μπορεί να αποτελεί πάντα τη βρετανική θέση» δήλωσε ο συμπρωταγωνιστής του Ματ Ντέιμον στους Βρετανούς δημοσιογράφους. Όπως είπε αστειευόμενος, «στην πραγματικότητα δεν είναι επιχείρημα να πω “Καλά, είσαι Αμερικανός”».
Ο Μπιλ Μάρεϊ, που παίζει επίσης στην ταινία, είχε μια ενδιαφέρουσα γνώμη σχετικά με τα αρχαία έργα τέχνης. «Είχαν μια πολύ ωραία διαμονή εδώ, σίγουρα» είπε ο Μάρεϊ. «Αλλά το Λονδίνο έχει συνωστισμό. Υπάρχει πολύς χώρος πίσω στην Ελλάδα».
Η ταινία “The Monuments Men” (Μνημείων Άνδρες) αφηγείται την αληθινή ιστορία μιας ομάδας από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, επιμελητές και διευθυντές μουσείων που στάλθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου για να προστατεύσουν τους θησαυρούς τέχνης που καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν από τους Ναζί.
Η τύχη των μαρμάρινων διαζωμάτων που ήταν μέρος του ναού του Παρθενώνα, παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα μεταξύ της Βρετανίας και της χώρας μας, παρά την υποστήριξη που δεχόμαστε από διάσημες φωνές.
Στο βίντεο που ακολουθεί οι εντυπώσεις της δημοσιογράφου Ελίζας Χριστοδουλίδη από τη συνέντευξη Τύπου με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, όπως τις διατύπωσε στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου.
Η Ελληνίδα δημοσιογράφος για την ερώτηση στον Τζορτζ Κλούνεϊ

Πηγή :youmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου