Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Το Facebook εξαγόρασε το WhatsApp για 16 δισ. δολάρια!


Το μεγάλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη την εξαγορά της instant messaging εφαρμογής WhatsApp, έναντι αντιτίμου που φτάνει τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι το πλέον υψηλό κόστος εξαγοράς στην ιστορία του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο, το οποίο μόλις γιόρτασε τη 10η επέτειο από την ίδρυσή του.

Από το συνολικό ποσό, τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 12 δισεκατομμύρια θα δοθούν μερισματικά σε μετοχές του Facebook. Το κοινωνικό δίκτυο σχεδιάζει επίσης να καταβάλει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές στους ιδρυτές και τους υπαλλήλους του WhatsApp σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, μετά το κλείσιμο της επιχείρησης.


«Το WhatsApp πρόκειται να συνδέσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Υπηρεσίες που φθάνουν σε αυτό το επίπεδο έχουν μια απίστευτη τιμή», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg.


«Το WhatsApp έχει χτίσει μια κινητή υπηρεσία μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο, η οποία έχει ηγετική θέση και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Facebook, που επίσης επισημαίνει ότι η υπηρεσία έχει περισσότερους από 450 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, εκ των οποίων το 70% είναι καθημερινά ενεργοί, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ανοίγουν ένα λογαριασμό κάθε μέρα. Ο όγκος των μηνυμάτων που αποστέλλονται μέσω του Facebook ισοδυναμεί με το «σύνολο του όγκου των SMS που αποστέλλονται από τους παγκόσμιους φορείς τηλεπικοινωνιών».

Οι επενδυτές πάντως δεν ενθουσιάστηκαν από την ανακοίνωση της εξαγοράς και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η μετοχή του Facebook υποχώρησε κατά 4,50% στα 65 δολάρια έως τις 22:30 GMT στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της επίσημης συνεδρίασης.
Ζuckerberg: Το WhatsApp θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα στο Facebook
Τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία του αποφάσισε να ξοδέψει 16 δισ. δολάρια για να αγοράσει την instant messaging εφαρμογή WhatsApp, εξηγεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg.
Ο Zuckerberg δηλώνει αρχικά ενθουσιασμένος με την εξαγορά, υποστηρίζοντας πως σκοπός του Facebook είναι να κάνει τον κόσμο πιο ανοιχτό και δικτυωμένο.
«Αυτό το κάνουμε, χτίζοντας υπηρεσίες οι οποίες βοηθούν τους ανθρώπους να μοιραστούν κάθε είδους περιεχόμενο, με όποια ομάδα ανθρώπων θέλουν. Το WhatsApp θα μας βοηθήσει να το κάνουμε αυτό με το να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε μια υπηρεσία, που οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο αγαπούν να χρησιμοποιούν καθημερινά».
Σύμφωνα με τον Zuckerberg, το WhatsApp είναι μια υπηρεσία απλή, γρήγορη και αξιόπιστη, που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 450 εκατομμύρια ανθρώπους.
Όπως είπε, "το WhatsApp θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα μέσα στο Facebook, τονίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια η εταιρεία του θα δουλέψει σκληρά για να βοηθήσει την εφαρμογή να μεγαλώσει και να συνδέσει όλο τον κόσμο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου