Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

H Google τιμά την Νταϊάν Φόσεϊ με το doodle

Την Νταϊάν Φόσεϊ που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1932 τιμά σήμερα με το doodle της η Google. Η διάσημη ζωολόγος που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των γοριλών δολοφονήθηκε το 1985.


Η Φόσεϊ  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια. Από τον πατέρα της έμαθε να αγαπά τη φύση, αλλά οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν έξι ετών και η μητέρα της δεν την άφηνε να έχει κατοικίδια ζώα. Το 1950 μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις για να γίνει κτηνίατρος. Μετά από δύο χρόνια, ωστόσο, πήγε στο San Jose State College, όπου εκπαιδεύτηκε ως εργοθεραπευτής. Πήρε το πτυχίο της το 1954.



Επέλεξε να ζει σαν ερημίτης σε ένα τροπικό δάσος σε βουνό της Αφρικής και έμαθε περισσότερα για τον απειλούμενο με εξαφάνιση γορίλα από ό,τι είχε ποτέ γίνει γνωστό. Η Φόσεϊ κατάφερε να αποκτήσει στενή επαφή με τέσσερις ομάδες και οι παρατηρήσεις της αποκάλυψαν πολλές λεπτομέρειες της οικογενειακής ζωής, του ζευγαρώματος , της διατροφής και της επικοινωνίας των γορίλων.



Στην απογραφή που έκανε το 1970 η Φόσεϊ διαπίστωσε ότι υπήρχαν μόνο 375 γορίλες στην οροσειρά Βιρούνγκα της Αφρικής. Επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1980, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Cornell και έγραψε ένα δημοφιλές βιβλίο για την εμπειρία της, το «Γορίλες στην ομίχλη», που έγινε best seller και ταινία, με πρωταγωνίστρια την Σιγκούρνι Γουΐβερ. 



Έτσι, κέρδισε αρκετά χρήματα για να επιστρέψει στη Ρουάντα, όμως τα προβλήματα υγείας δεν την επέτρεπαν να συνεχίσει την έρευνά της. Στις 27 Δεκεμβρίου 1985, ένας από τους φρουρούς της βρήκε την Φόσεϊ στην καλύβα της νεκρή. Ο θάνατος προήλθε από ένα μεγάλο μαχαίρι. Ο δολοφόνος δεν έχει μέχρι σήμερα εντοπιστεί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου